Het begin : Grondwerk.
Als je net begint met vrijheidsdressuur is de basis heel belangrijk. Daarom moet je ook veel grondwerk doen. Dat houd vooral in : Met je meelopen (ook zonder halstertouw) stoppen wanneer jij stopt, niet in je persoonlijke ruimte komen en het allerbelangrijkste : vertrouwen.
Florencia:
Ik ga het volgen uitleggen bij de join-up , ik blijf altijd regelmatig aan grondwerk werken omdat ik het zelf erg nuttig vind. Ik heb het nooit echt op commando geleerd ik vind dat het puur vanuit het paard moet komen.
Renee:
Ik ben nu heel veel bezig met grondwerk, omdat ik nog maar net begin met nimroo. Het is erg belangrijk, want een pony moet natuurlijk respect voor je hebben! Hij/zij kan wel leuk kunstjes doen maar als hij/zij geen respect voor je heeft of je niet vertrouwd is het al snel afgelopen. Daarom is het grondwerk zo belangrijk.
Het volgen: Het volgen kan natuurlijk elke pony al, maar kunnen ze het ook zo goed dat je zonder halstertouw rondrent en dat hij/zij achter je aan komt draven ? Daarom moet je beginnen mer het volgen. Ik heb dat zo gedaan : eerstging ik oefenen met volgen, ik liep in een afgesloten ruimte en ik gong gewoon rustig rondjes lopen en zorgde dat Nim me volgde, met zijn hoofd bij mijn schouder ( dat heb jij de leidende positie, veel mensen denken dat jej bij de schouder moet lopen maar eigenlijk loop je dan in de veulen positie, en dan neemt het paard al snel de leiding wat natuurlijk niet de bedoeling is) Ik oefende met stopppen, hj stopte natuurlijk wel als ik stil ging staan, maar liep gewoon een paar passen rond, ook als ik buiten een stuk met hem ging wandelen deed hij dat maar dan nog meer. Dat heb ik hem afgeleerd door als ik stopte, heel snel mn armen in een grote beweging naar boven te doen. De eerste paar keer schrok hij daar natuurlijk van en zette hij een stapje achteruit, eigenlijk was dit goed want hij mag niet in je persoonlijke ruite komen! Na een paar keer begon hij het te begrijpen, natuurlijk beloonde ik hem goe met mijn stem en wat lekkers als hij gelijk stil ston. Na een tijdje had hij het door en deed hij het super goed. Toen gooide is het halstertouw over zijn hals zodat ik (als het nodig was) nog wel het touw kon pakken maar eigenlijk deed ik het al zonder. Zo liep ik rondjes in de stal, als ik wegliep zeg ik heel duidelijk : KOM, Dan komt hij rustig achter me aanlopen, en hij stopte als ik stop. Na een tijdje deed ik zijn halster af en begon ik door de stal te renne, hij kwam in een rustig drafje achter me aan.
Veel voorkomene problemen: Het is natuurlijk een probleem als je pony wel gewoon met halstertouw achterje aan komt maar zonder niet, dat probleem heb ik bij nim ook welleens, hij loopt wel achter me aan maar als hij dat wat te eten ziet gaat hij daar naartoe. Daarom is het belangrijk om een rustige omgeving te hebben waat weinig eten ligt en je gewoon heel rustig bezig kan zijn. Ook kan z=het zo zijn dat hij het de eerste keer super goed doet, en dan kom je de volgende dag op stal en dan doet hij het ineens niet meer. Dat is natuurlijk heel logisch, niet elke pony leert het zo snel, en je moet het vaker oefenen wil je het na een tijdje helemaal foutloos doen in de bak sonder halster. Daarom is het belangrijk dit vaak te herhalen, en als hij het een keertje niet doet ? geen probleem gewoon verder oefenen en na een tijdje doet hij het wel !
Join-up & Follow-up
Nodig:
-longeercirkel of een halve bak (zonder veel paarden of afleiding in de buurt)
-Een longeerlijn of leadrope
-Bij Queen heb ik meestal niks om misschien een touwhalster thats it (maar bij voorkeur niets dit is het meest natuurlijke)
- Tijd & geduld zijn erg belangrijk, vooral bij je eerste keer klinkt wel heel officieel enzoo maarjaa :p
De Join-up, de join-up is iets dat super handig kan zijn ALS je het goed uitvoerd lees dit stukje dan ook met aandacht, hiervoor moet je ook begrijpen hoe de kudde hierarchie in elkaar zit. Een normale kudde bestaat uit een Alfa-hengst die houd de kudde bij elkaar en loopt gewoonlijk achterop en beschermt tegen andere jonge hengsten etc. een Alfa-merrie die leid de kudde overal heen en loopt voorop vaak de sterkste en oudste merrie en uit de rest van de merrie's en veulens. Vaak zijn er jaarlingen die brutaal zijn in dit geval jaagt de Alfa-merrie de brutale weg het brutale diertje zal zich moeten overgeven en nederig zijn tegenover de andere paarden dan zal hij weer in de kudde geaccepteerd worden tot die tijd word hij weggejaagd etc. Jij speelt tijdens de join-up de Alfa-merrie het makkelijkste is als je een longeercirkel hebt of de helft van de bak kunt afzetten jij staat in het midden en maakt je groot en sterk ( lichaamstaal is erg belangrijk) je jaagt het paard bij je weg (doe dit niet als een hondsdolle aap) je zet altijd grote stappen en probeer je echt als paard in te leven, je houd het paard alsmaar in beweging in draf of galop het paard mag van richting veranderen maar jij kunt hem het beste wel een paar keer afsnijden om aan te geven dat jij de baas bent. Met de tijd zal je paard weer bij 'de kudde' willen (want een paard buiten de kudde staat de dood voorgeschreven) dit kun je herkennen aan de volgende tekenen (dit zijn tekenen van overgave)
~ Binnenste oortje naar jou gericht
~Gefocust op jou
~Schudden met zijn/haar hoofd en kleinere cirkels om je heen maken
~ Naar beneden proberen te gaan met zijn/haar hoofd
~Kauwen & Likken
Als je paard de meeste tekenen aantoont neem je de druk af (steeds minder jagen) en dan blijf je in het midden staan dan draai je je rug naar je paard laat je schouders zakken en toont bij deze aan dat je paard weer bij de kudde mag. Als je het goed gedaan hebt zal je paard stil gaan staan en naar jou toe lopen wat je dan gaat doen is de Follow-up je maakt je weer groot en gaat lopen zonder enige aandacht aan je paard te schenken volgt je paard je na een tijdje nogsteeds dan stop je stopt je paard ook dan draai je je om en beloon je je paard. Doet je paard dit niet ? dan jaag je je paard weer weg zo leert je paard dus dat jij de leider bent etc.
LET OP !!
* Geef je teveel druk zal je paard bang of agressief worden
* Geef je te weinig druk zal je paard het niet snappen
* Heb geduld je paard kan twijfelen, de join-up is fysiek & mentaal erg zwaar voor je paard
* Ga na de join-up geen zware dingen meer doen je kunt hem/haar even knuffelen of poetsen maar niet rijden of dergelijke
* Ga de Join-up niet overvragen als je paard het goed heeft gedaan is het genoeg niet dan nog een keer doen waardoor je paard het fout doet en je het nog tachtig keer kunt herhalen.
Florencia:
Ik vind de join-up een super fijne manier om een betere band en meer respect te krijgen van mijn paard ik ben er al tamelijk vroeg mee begonnen met Manno Dit was erg moeilijk omdat hij een hengst is en ook zeer koppig ik heb er dan ook erg lang over gedaan om door te breken bij hem maar het was het zeker waard ik heb ook een keer gehad dat ik een join-up met hem deed en ik blijkbaar teveel druk gaf want hij begon naar mij te bokken en te steigeren dat was zeker niet fijn !! De 1ste keer een join-up doen zal altijd de zwaarste zijn want zij moeten het ook doorkrijgen en snappen de keren daarna zal het niet heel moeilijk meer gaan. HET ALLERBELANGRIJKSTE BIJ DE JOIN-UP IS GEDULD !! zonder geduld ben je hierbij nergens we hebben ook een pony gehad die het niet begreep en moeilijk vond om nederig te zijn. maar na veel doorzetten ios dit ook gelukt. Doe een join-up niet te vaak anders heeft het geen betekenis meer bij je paard. Hoe fantasievol het ook klinkt ik ga altijd op mijn gevoel af .... en ik raad julie dat ook aan maar houd het wel in mate. Zelf heb ik weleens dat Queen de Join-up met gemak doet maar tijdens de Follow-up gaat ze hinniken of stopt ze gewoon met volgen in dat geval ben ik streng en stuur ik haar weer weg en doe het allemaal weer overnieuw dan doe ik de Follow-up weer en als ze het dan goed doet beloon ik haar dus en is ze klaar